Internationale Boomfeestdag

  • -

Internationale Boomfeestdag

Category:Uncategorized

De Nationale Boomfeestdag wordt in Nederland jaarlijks gehouden op de derde woensdag in maart. Deze dag in het voorjaar voor het behoud van bomen in de natuur werd voor het eerst in april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer), en in 1980 is voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laat de stichting kinderen de wondere wereld van bomen beleven, leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. Tevens heeft de stichting de intentie om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom te laten planten (ieder kind een boom).
Zuurstofproductie van bomen.

Bomen groeien door koolstofdioxide en water met behulp van zonlicht om te zetten in voedzame suikers en zuurstof. Dit gebeurt in groene bladeren en noemen we fotosynthese. Hoe meer bladeren, hoe meer zuurstof een boom produceert. Bomen gebruiken zelf ook zuurstof voor hun stofwisseling.
Bomen produceren dus zuurstof als restproduct bij het omzetten van CO2 in suiker. Alleen door te groeien brengen bomen duurzaam extra zuurstof in de atmosfeer. En hoeveel een boom groeit verschilt per leeftijd en soort. Gelukkig heeft het Amerikaanse Departement of Energy een overzicht gemaakt.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo’n 83 kilo zuurstof.

De natuur is voor hoogsensitieve mensen een uitstekende omgeving om tot rust te komen en weer op te laden. Het kalmerende effect geldt voor iedereen, maar bij hoogsensitieve mensen werkt dit net als met meer dingen, dieper door.
Omdat veel dingen intenser binnenkomen is het dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de dingen die een positief effect op je hebben, zoals de natuur, voldoende in je leven aanwezig zijn.

De natuur is een ideale omgeving om bij te komen van stress. Niet voor niks vinden veel retraites in een natuurlijke omgeving plaats. Ver weg van het drukke verkeer, gejaagde mensen en alle prikkels van de dagelijkse ratrace.
Zodra je de natuur in loopt word je je bewust van de ruisende wind, zingende vogels en die zalige stilte die zo bij de natuur hoort. Elk jaargetijde kan een lust voor het oog zijn en vooral het voor- en najaar geven prachtige kleurtinten aan de bomen en struiken.
Nadenken kunnen we allemaal heel goed, maar het kan je ook behoorlijk vastzetten. Hoe vaak hoor ik niet in de praktijk: ‘ ik weet wel hoe het moet, maar ik vind het DOEN zo lastig. Door te gaan bewegen zet je jezelf letterlijk in beweging. Als je dat combineert met de rust van de natuur heb je ook nog eens een fijne omgeving voor jezelf gecreëerd.

Een andere reden waarom de natuur zo fijn is voor HSP is doordat je zo intens kunt genieten. Uit onderzoek is gebleken dat hoogsensitieve mensen intenser genieten dan niet hoogsensitieve mensen.
Genieten zorgt ervoor dat je het leven als prettig en de moeite waard ervaart en dat zorgt er weer voor dat je gemotiveerd bent om dingen te ondernemen. Daarnaast voel je je vaak ook veel prettiger over jezelf wanneer je geniet. Redenen genoeg om jezelf regelmatig een wandeling, fietstocht of weekend in de natuur cadeau te doen.